mercoledì 19 aprile 2017

MAKARON Z GRILOWANA CUKINIĄ


Zbliża się sezon na cukinię , owszem w sklepach dostaniemy je cały rok ale ja osobiście jadam tylko owoce i warzywa sezonowe. Także niezmiernie się cieszę że wreszcie będę mogła dodać do mojego menu te pyszne i bardzo wszechstronne warzywo.  Makaron z cukinią można przygotować na wiele sposobów. Dzisiejszy przepis jest prosty do zrobienia, aromatyczny, kremowy i porostu pyszny. 
ilość dla 4 osób 
• 2-3 młode średniej wielkości cukinię 
• łyżkę oliwy z oliwek
• olej z papryczek albo pół ostrej papryczki
• ząbek czosnku
• serek kozi, albo inny biały  (ważne żeby był kremowy)
• ser do posypania  (grana padano, parmezan)
• sól 
• 5000 gr makaronu - według upodobań 
Cykl ie kroję na plastry i kładę na gorącą grikowana patelnię- bez oleju!!!! Kiedy się zarumieni z dwóch stron odkładam je na bok. 
Wstawiam garnek z wodą,kiedy się zagotuje wsypuję makaron.  Pamiętajcie że jeśli chcecie by był al dente to trzeba to gotować nie dłużej niż czas podany na opakowaniu . 
Podsmażam na oliwie rozgnieciony czosnek i drobno pokrojoną papryczkę. Pamiętajcie że ma się tylko zarumienic, bo jeśli czosnek zrobi się brązowy to da gorzki smak.
Wrzucam grikowana cukinię i dodaje biały ser, chwilę mieszam. By zrobił się się dodaje do tego odrobinę wody gorącej ż makaronu. Odcedzam makaron minutę przed czasem i dodaje do sosu. Podsmażam przez minutę, ciągle mieszając. Polecam wszystko olejem Extra Vergine do Oliva i posypuje parmezanem. 
Obiad gotowy😀
Napiszcie jak wam smakowało 😘 


Nessun commento:

Posta un commento