mercoledì 19 aprile 2017

Pyszna ryba Bacala - jak ja przygotować- Solony Dorsz.

Przyznam szczerze że nigdy nie przepadałam za ta rybą.  Jej słony i nietypowy smak nie przypadł mi do gustu.  We Wloszech można kupić filety dorsza -bacala w wersji zespolonej. 
Tak zakonserwowaną rybę przywiózł mój mąż prosto z Norwegi.  Taki zadokony płat trzeba moczyć w wodzie kilka dni, zmieniając wodę co kilka godzin. 
Kiedy ryba wypuściła już cała swoją sól możemy zabrać się za przygotowywanie.




•Bacala - Dorsz 
•czosnek
•oliwa z oliwek 
•białe wino
•oliwki
• por
•ziemniaki 




Na oliwie z oliwek podsmażam rozgnieciony ząbek czosnku i odrobinkę papryczki. Dodaje rybę , smażę wszystko na dużym ogniu.  Kiedy ryba lekko się podsmażyć dodaje 1/2 szklanki wina białego. Dodajemy oliwki i cienko pokrojonego pora.  Ryba gotowa 😀😁!!!!!!!!! Możecie na koniec posypać ją pietruszką.  Osobiście serwowalam ją ż podsmazonymi ziemniakami . 




Nessun commento:

Posta un commento