Przyznam szczerze że nigdy nie przepadałam za ta rybą. Jej słony i nietypowy smak nie przypadł mi do gustu. We Wloszech można kupić filety dorsza -bacala w wersji zespolonej.
Tak zakonserwowaną rybę przywiózł mój mąż prosto z Norwegi. Taki zadokony płat trzeba moczyć w wodzie kilka dni, zmieniając wodę co kilka godzin.
Kiedy ryba wypuściła już cała swoją sól możemy zabrać się za przygotowywanie.
•Bacala - Dorsz
•czosnek
•oliwa z oliwek
•białe wino
•oliwki
• por
•ziemniaki
Na oliwie z oliwek podsmażam rozgnieciony ząbek czosnku i odrobinkę papryczki. Dodaje rybę , smażę wszystko na dużym ogniu. Kiedy ryba lekko się podsmażyć dodaje 1/2 szklanki wina białego. Dodajemy oliwki i cienko pokrojonego pora. Ryba gotowa 😀😁!!!!!!!!! Możecie na koniec posypać ją pietruszką. Osobiście serwowalam ją ż podsmazonymi ziemniakami .
Nessun commento:
Posta un commento