sabato 7 novembre 2015

KREM Z DYNI Z KREWETKEMI- RAKAMI Z JEZIORA

 
 
Dzisiejszy przepis jest idealny na jesienne wieczory. Rozgrzeje, wzmocni i doda witamin. Doskonaly na diety, ze wzgledu na mala ilosc kalori! Dzisiaj zaproponuje wam krem z dyni w wydaniu na elegancka kolacje, bardzo prosty ale prezentuje sie i smakuje wspaniale. Wartości odżywczych dyni nie sposób przecenić – to warzywo bogate w witaminy i minerały, zwłaszcza niezbędny mężczyznom cynk, a przy tym ma niewiele kalorii. Świeże pestki dyni pomagają pozbyć się owsików, tasiemca i innych pasożytów. Dynia ma rewelacyjny wpływ na zdrowie i urodę. Swoje dobroczynne właściwości dynia zawdzięcza bogactwu witamin (m.in. z grupy B, prowitaminy A, witaminy PP i C) i minerałów (sodu, potasu, magnezu, wapnia, żelaza).
Potrzebne ci bedzie

1 kg dyni                                                 ziemniaki 200 gr
pieprz                                                      szczypte cynamonu
szczypte galki muszkatolowej                szczypte soli
oliwa extravergine                                  1 litr bulionu

Kroimy dynie na kawalki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 °C, pieczemy okolo 40 minut- w zaleznosci od dyni. W miedzy czasie myjemy ziemniaki i w calosci wkładamy je do piekarnika razem z dynia.
W miedzy czasie wstawiamy do garnka wodę z marchewka, selerem, pietruszka, sola i odrobina octu białego. Jak woda zacznie wrzeć wrzucamy jeszcze żywe raki. Po okolo 5 minutach odcedzamy, raki muszą nabrać czerwonego koloru. Obieramy raki\krewetki
 

 Kiedy warzywa nabiora pieknego koloru wyciagamy i studzimy.
Obieramy dynie i ziemniaki, wkładamy do (w moim przypadku BIMBY VORWERK) garnka, zalewamy wczesniej przygotowanym rosolem (mozecie tez rozpuscic Kostkę rosolowa w szklance. Dodajemy reszte przypraw i gotujemy okolo 15-20 minut. Miksujemy wszystko razem.
Na osobnej patelni podsmazamy drobno posiekana  glòwke czosnku (uwaga by się nie spalila-to nada gorzki smak) kiedy lekko sie zarumieni, wrzucamy na pare sekund raki wczesniej obrane  jak obrac raki i zalewamy odrobina wina białego ròzowego, doporawic wedlug uznania
 osobiscie dodaje na koniec kilka kropel tabasco
 
 
 
 
 
 
Jeśli nie chcecie uzyc rakòw \ krewetek, możecie posypać zupę słonecznikiem albo z podsmażonymi kostkami chleba!
 
 
 
 
SMACZNEGO!!!!!

Nessun commento:

Posta un commento