venerdì 13 novembre 2015

SZTUKA ODZYWIANIA \ ZDROWO ZYJ!!




Witam was kochani!

Dzisiejszy wpis chce zadedykować naszemu zdrowemu stylowi życia. Zanim przyszły na Świat moje pociechy, nie zwracalam większej uwagi na to co jem, pije, jakich kosmetyków używam. Wszystko się zmieniło kiedy zaszłam w ciaze, balam się ze przytyje zbyt dużo i ze potem nie bede mogla schudnac. Z drugim dzieckiem już tak nie bylo, wiedziałam ze najlepsza dieta sa dzieci!!! Najwiekszym bledem jaki robimy to kupowanie zawsze tylko tego co lubimy, kierujemy sie smakiem a nie zdrowiem. W sklepach 364 dni w roku, dostępne są  wszystkie warzywa i owoce. Kiedy już dotrzemy do domu, i sięgniemy po owoc, jesteśmy zaskoczeni ze po 2 dniach gnije, i ze nie ma wogòle smaku. Tak samo jest z mięsem, czesto ma chemiczny smak. Czasem boli nas brzuch, albo glowa, nasze dzieci czesto chorują, a my zwalamy winę na wirusy. Zastanawialiście się kiedyś ze wina może być nasz styl życie, to co jemy??

Wy kiedy jecie truskawki? brzoswinie? pomarancze? kalafiora? czytacie na etykietkach skąd pochodzą Nie wszystkie kraje maja te same normy!

Powinniśmy jesc dużo warzyw, maja wiele witamin, fitozwiazkow, soli mineralnych. Warzywa zmniejszaja ryzyko nowotworów, cukrzycy, zawalu serca, obniża rowniez poziom cholesterolu. Wybierajmy te brzydkie, krzywe, nie idealnie proste, rowne i swiecace-! Uwierzcie mi ze te nie najlepiej prezentujace się , beda najsmaczniejsze! Bo czy w naturze, na drzewie babci rosły idealne jablka??

Powinnismy jesc owoce i warzywa, na które w danym momencie jest sezon. Wtedy są najsmaczniejsze i mają najwyższą jakość.
W okresie wiosenno – letnim wybieraj truskawki, czereśnie, porzeczki, poziomki, maliny, jagody, brzoskwinie,  arbuzy, zukinie, baklazany, pomidory.
Jesienią za to sięgaj po jabłka, gruszki, śliwki, zaś zimą po pomarancze, mandarynki, kapuste, dynie, buraki. Jesli zjesz truskawke zima, musisz sie liczyc z tym ze wyrosla ona w sztucznym srodowisku, pod sztucznym swiatlem, czyli bedzie ona miala niewiele substancji odzywczych.

Unikaj wszelkich fast foodów oraz gotowych dań dostępnych w sklepach. Te wysoce przetworzone produkty nie niosą ze sobą nic dobrego – zawierają masę konserwantów i wzmacniaczy smaku i zapachu

Warzywa i mieso ugotowane na parze, zapewne smakuja mniej niz te smazone, ale sa o wiele zdrowzsze. Podczas smażenia powstają silnie rakotwórcze związki. Im bardziej „przypalona” jest skórka, tym jest ich więcej. Jesli nie lubisz gotowac na parze, uzyj piekarnika!


 
 
zapraszam na moj youtube
filmik o tym jak wybierac kosmetyki, za co placimy   tutaj
moj Kanal   tutaj
 
jestem tez na instagramie tutaj

Nessun commento:

Posta un commento