Kto nie lubi Lasagni Nie znam takiej osoby. Mój przepis pochodzi z dolnej czesci Włoch, dokładnie z Caserty. Znajoma Włoszka zdradziła mi swoje sekrety kulinarne. Nigdy wcześniej nie jadlam tak pysznej Lasagni. Pomińmy fakt ze nie jest to danie dietetyczne, ale na pewno warte grzechu.
niestety zdjecie nie wyszlo najlepiej
Potrzebne ci będzie na 6 osób:
•paczka makaronu do lasagni, osobiście używam Barilla
•800 gram mięsa mielonego, najlepiej mieszane by nie bylo za chude
•polowa cebuli, kawalek selera, jedna marchewka
•300 gr sosu pomidorowego- NIE PRZECIER!!!!
•mozzarella tyle ile lubicie
•100 gr ricotta
•oliwa i przyprawy
•100 gr vina bialego
•ser parmiggiano
1.posmaz na oliwie drobno pokrojone warzywa
2.dodaj mięso, podsmaż mieszając kilka minut
3.zalej winem, mieszaj, pozostaw na 2-3 minuty na średnim ogniu
4.dodaj sos pomidorowy i przypraw do smaku. Gotuj wszystko na wolnym ogniu okolo 30 minut
Do brytfanki lub żaroodpornego naczynia nasmarowanego oliwa, układamy lasagne, sos z mięsem, posypujemy serem, dodajemy w kilku miejscach ricottę i mozzarelle, ponownie układamy płaty makaronu itd. do wyczerpania składników. Moja znajoma jak widzicie nie dodawala sosu beszamelowego, jeśli wy lubicie to możecie go dodać:-)) Na sama gore układam kilka plasterków mozzarelli, kiedy się rozpusci i zarumieni nabierze wspaniałego smaku.
Lasagne wlòz do piekarnika nagrzanego do 160- 170 ° piecz okolo 30 minut. Podnies temperature do 200 ° 10 minut przed koncem.
P.S jeśli nie możesz jesc laktozy, to możesz kupić specjalne sery bez niej. Gwarantuje ze tez wyjdzie
pyszna.
mozecie mnie znalesc na instagramie tutaj
facebook facebook
na youtube tutaj
o kontakt piszcie na beata.lottici@gmail.com
Nessun commento:
Posta un commento