martedì 5 gennaio 2016
Tagliolini z homarem podane z szampanem- danie na specjalna okazje
Tagliolini z homarem to danie wyśmienite, wykwintne, bardzo eleganckie ale napewno nie tanie. By smak byl delikatny musimy wybrac homara świeżego, nie mrożonego, a to już koszt okolo 35 euro za kilo (średniej wielkości egzemplarz wazy okolo 600 gram). Przygotowałam to danie z mezem na romantyczna kolacje. Doskonale pasowal szampan STEFANE BRETONE, ze swoim delikatnym smakiem to jeden z moich ulubionych szampanów!
By przygotować to pyszne i nie trudne danie przygotuj:
•1 homara (na dwie osoby)
•tagliolini albo inny makaron jajeczny!!!!!
•krople Brandy
•300 gram sosu pomidorowego ( najlepsze z puszki gdzie sa jeszcze cale pomidory)
•czosnek, sòl, pieprz
Jak już pisałam wcześniej homar musi być żywy.....przekrujcie go na pòl, wzdloz! To byla najtrudniejsza czesc gotowania. Rozgnieć szczypce, tylko troszeczkę po to by nabrały smaku podczas gotowania.
Na patelni podsmażamy na oliwie rozgnieciony czosnek- UWAGA-nie przypal go bo da gorzki smak. Jak tylko czosnek puści smak wkładamy na patelnie homara, przekrojona czescia w dòl. Podsmażamy delikatnie kilka minut. Zalewamy brandy, czas na flambirowanie- podpalamy alkohol na patelni. Kiedy już zgaśnie zalewamy wszystko sosem pomidorowym i doprawiamy do smaku. W osobnym garnku gotujemy Wodę na makaron. Homar gotuje się w kilkanaście minut, mięso nabiera bialego koloru, jeśli jest przezroczyste tzn.ze jest jeszcze surowe. Odcedź makaron minute przed czasem, wrzuć do sosu i gotuj minutkę wszystko razem.
SMACZNEGO
Mozecie mnie znalesc na instagramietutaj
facebook tutaj
youtube tutaj
Iscriviti a:
Commenti sul post (Atom)
Nessun commento:
Posta un commento