lunedì 22 febbraio 2016

Ciasto drozdzowe w kształcie rozy

Torta di rose Jest bardzo popularna we Włoszech,  świetnie się sprawdzi di rannej kawy ale i na popołudniową przekąskę.
Przygotuj
- skórkę z cytryny
-20 gram brązowego cukru
- 150 gram mleka (ja używam tego bez laktozy)
- drożdże w proszku lub w kostce
- 3 żółtka
-30 gram oliwy z oliwek
350 mąki
- szczypta soli
Do wypełnienia ciasta
- 100 gram masła (używam tego bez laktozy)
- 100 gram cukru brazowego

Na tarce zetrzyj tylko żółta cześć cytryny, dodaj cukier i utrzyj  razem.
Dodaj mleko, drożdże,  żółtka, oliwę,  mąkę,  szczyptę soli. Wszystko dobrze zarób.  Jeśli ciasto jest za bardzo lepiej to poprusz ręce mąką. Odstaw na dwie godziny aż podwoi swoją objętość - ja wkładam do piekarnika z zapalonym światłem.
Rozwałkować na papierze di pieczenia- nadaj kształt prostokąta.

Do miski wsyp 100 gr cukru i 100 gram mąki, utrzyj razem dobrze. Rozsmaruj wszystko na cieście. Teraz zwiń w rulon i nożem przekroj 4 centymetrowe kawalki.  Ułóż wszystko w pojemniku do pieczenia. Osmdstaw na 1-2 godziny by podroslo. Wstaw do piekarnika nagrzanego do180° i piecz 30 minut.


Kanal yt - here
Instagram- tutaj
facebook-  tutaj


o kontak pisz na beata.lotti

Nessun commento:

Posta un commento