Nie znam osoby która nie lubiła by Tiramisu. Kremowy desser rozpływa się w ustach . Mój przepis wzięłam od Włoszki która robiła najlepsze tiramisù na świecie. Jak nazwa wskazuje Tira mi su - podnieś mnie ☺😊no i mnie ten desser podnosi na duchu. Odkąd Odkryłam ze nie toleruje lattosy używam specjalnegi mascarpone .
Potrzebne ci bedzie;
- 5 jajek
- 500 gram mascarpone
- 5 łyżek cukru
- Filiżanka kawy
- Ciastka, najlepsze są herbatniki
- Szczypta soli
- Cacao gorzkie do posypania
Odziel białka od żółtek. Do żółtek dodaj cukier i wymieszaj, dodaj mascarpone. Zaparzania kawę.
Ciasta zamocz w kawie i uluz w pojemniku w którym będzie tiramisù. Nie rozmocz ich za bardzo.
W osobnej misce ubij białka ze szczypta soli. Dodaj białka do reszty i delikatnie wymieszaj z dołu do góry! Wlej połowę masy na ciastka, na górę drugą warstwę ciastek i znowu krem z mascarpone. Wloz do lodówki na minimum 2-3 godziny. Przed podaniem posyp kakaem .
Buon Apettito
Nessun commento:
Posta un commento