Parabeny to substancje które służą do konserwowania i ochrony przed pleśnią i bakteriami. Czy napewno lepiej żeby w kosmetykach czy jedzeniu ich nie było? ?
Parabeny są jedną najdokładniej przebadanych grup konserwantów. Mimo to kobiety coraz częściej wybierają produkty na których widnieje napis Parabeni Free ,ale czy zdają sobie one sprawę ze został on zastąpiony innymi konserwantami wielokrotnie o wiele bardziej szkodliwymi?
"Komitet Naukowy ds. Produktów Konsumenckich przy Komisji Europejskiej stwierdził, iż stosowanie metylo- i etyloparabenu jest bezpieczne. W kwestii bezpieczeństwa stosowania propylo- i butyloparabenu Komitet nie zajął jednoznacznego stanowiska z racji niewystarczających danych"
Nie jesteśmy w stanie wyeliminować z naszego życia wszystkich konserwantów. Znajdziemy je wszędzie, w chlebie, w mrozonkach, w napojach, Warto jednak unikać tych substancji, które są zidentyfikowane jako niebezpieczne i które mogą zagrażać naszemu zdrowiu. Jest to też jedyny skuteczny sposób, by wymusić na producentach stosowanie związków, które nie są dla nas zagrożeniem.
Niestety jeśli do kosmetyku nie były by dodane konserwanty to trwałość mikrobiologiczna podobna by była do trwałości jogurtów, można by było przechowywać je zaledwie kilka dni nie miesięcy. Dlatego, jeśli kosmetyki nie zawierają parabenów, muszą zawierać inne substancje konserwujące np.pochodne formaldehydu, metyloizotazolon, glutaraldehyd. Musimy wiedzieć że jeśli wybieramy kosmetyk bez konserwantów, to musi on być zużyty w krótkim czasie. Taki kosmetyk musi być przechowywany w suchym ciemnym miejscu, Polecam kosmetyki z dozownikiem, bakterie nie dostają się do środka.
Opinie są podzielone, wątpliwości wciąż nie rozwiane. To my musimy zdecydować czy chcemy używać kosmetyków z parabrnami- jeśli chcecie je wyeliminować dobrze sprawdzcie na etykiecie czym one są zastąpione !!!
Nessun commento:
Posta un commento